OLETKO SINÄ NUORUUDEN VETERAANI?

Walkersit ympäri Suomen kutsuvat uusia vapaaehtoisia mukaan toimimaan nuorten parissa kahviloissa, kaduilla ja tapahtumissa. Perehdytyskoulutuksemme kautta on helppo tulla mukaan. Itse vapaaehtoistyö on hyvin omaehtoista ja työt sovitetaan omaan aikatauluun.

Nuoruuden veteraanilla tarkoitetaan henkilöä, joka on selvinnyt nuoruudestaan. Omasta nuoruudesta ei välttämättä ole vielä kovinkaan kauaa, mutta arvet ovat kuitenkin jo umpeutuneet. Nuoruuden veteraani tietää mistä puhuu. Nuoruuden veteraanilla on kokemusta, josta voi nyt olla apua jollekin joka vielä kamppailee.

Walkers-vapaaehtoistyöntekijöiden ensisijainen tehtävä on läsnäoleminen, ei niinkään nuorten auttaminen, hoitaminen tai ymmärtäminen.

Vapaaehtoistyö Walkersissa antaa paljon. Nuoruuden veteraanina työskentelet yhdessä muiden kanssa tutustuen samalla uusiin mukaviin ihmisiin. Tehtäväsi on kohdata nuoret turvallisena aikuisena ja antaa aikaasi heille. Ilmoittaudu mukaan täällä >

Walkersissa on nimensä mukaisesti kyse elämänasenteesta: kulkemisesta ja kulkijoiden kohtaamisesta. Tärkein toimintamuoto on kahvilatoiminta. Walkers-kahvilat ovat turvallisia kokoontumispaikkoja, joihin kaikki nuoret ovat tervetulleita. Tarkoituksena on mahdollistaa aikuisten ja nuorten hyväksyvä ja turvallinen kohtaaminen sekä edistää nuorten itsenäistymistä ja kasvamista vastuullisiksi aikuisiksi.

WALKERS-TOIMINTA

  • … on ennaltaehkäisevää ja ammatillisesti ohjattua nuorisotyötä, jossa innostetaan tavallisia aikuisia liikkeelle mukaan vapaaehtoistyöntekijöiksi. Keskeisin toimija Walkersissa on koulutetuista aikuisista vapaaehtoistyöntekijöistä koostuva ryhmä.
  • … on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta.
  • … on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä vapaaehtoisuuteen perustuvaa nuorisotyötä, jota yhdistys myös taustayhteisönä järjestää ja ylläpitää. Walkers-toiminnan paikallisesta organisoinnista vastaavat paikalliset taustayhteisöt.

Walkers-tavaramerkin omistaa Aseman Lapset ry.

NUORUUDEN VETERAANIT KERTOVAT

Nuoruuden Veteraanit -rekrytointikampanjalla etsimme uusia aikuisia Walkers-vapaaehtoistyöntekijöiksi. Kampanjaa on toteutettu jo vuodesta 2008 lähtien. Nuoruuden Veteraanit –kampanjan keulahahmoiksi on valittu kaikkien tuntemia aikuisia, kuten Eva Wahlström sekä muusikko Timo Kotipelto. Nuoruuden Veteraanit -keulakuvilla on kullakin oma viestinsä kerrottavana:

“Olen saanut paljon, nyt on aika antaa takaisin. Haastan kaikki Suomen aikuiset antamaan aikaa – itselleen, perheelleen ja jos ylijää niin Walkersin nuorille” – Eva Wahlström, 2010.

“Tuntuu, että meno on mennyt rajumpaan suuntaan. Kun itse olin nuori, ei ainakaan maaseudulla ollut tällaista, että hyökätään jonkun kimppuun ja potkitaan sairaalakuntoon noin vaan. Uskon, että kun nuorella on jokin harrastus, ei ole tarvetta eikä aikaa lähteä pyörimään huonossa seurassa. Toisaalta monet nuoret viettävät enemmän aikaa netissä kuin kavereiden kanssa. Ei ole hyvä asia, jos nuorella ei ole oikeaa sosiaalista elämää, onneksi yhä useammalla on Walkers ja kiitos siitä kuuluu vapaaehtoistyöntekijöille.” – Timo Kotipelto, 2010.

Esimerkillinen nuoruuden veteraani oli myös kampanjan ensimmäinen keulahahmo Timo Rautiainen – mies, jolle on turha piipittää nuorena olemisen vaikeudesta, mutta joka kuitenkin on turvallinen peruskalliotyyppi.
Meri-Tuuli ”Jippu” Elorinne on nuori nainen, joka omasta kokemuksestaan tietää, mitä merkitsee nuoruudesta selviytyminen.

”Ne on kovia jätkiä, jotka tekevät vapaaehtoistyötä ja nuoret tarvitsevat elämäänsä hyviä aikuisia esikuvia.” Raimo ”Raipe” Helminen, 2009

Kampanjan tunnusbiisi on Seppo Alvarin kappale ”Tinasotilas”. Kappaleen päähenkilö on vielä aikuisenakin jäykkä kuin tinasotilas, koska ei nuoruudessaan ole saanut tarvitsemaansa tukea aikuisilta. Toivomme kappaleen herättävän ihmiset ajattelemaan, että eletty nuoruus oikeuttaa tukemaan niitä, joilla kamppailu on vielä kesken.

NUORUUDEN VETERAANIT –VALOKUVANÄYTTELY

Syksyllä 2011 julkistettiin valokuvaaja Sami Kuljun kiertävä Nuoruuden Veteraanit –valokuvanäyttely. Näyttelyn kuvissa esiintyvät 12 Nuoruuden Veteraania nuoruuden maisemissaan. Kuuden julkisuudesta tutun Nuoruuden Veteraanit –keulakuvan rinnalla näyttelyssä esiintyvät myös kuusi “aitoa” Nuoruuden Veteraania - Walkers-toiminnassa jo mukana olevia vapaaehtoistyöntekijöitä eri puolilta Suomea, jotka ovat lupautuneet antamaan kasvonsa Walkers-vapaaehtoistyölle.  Walkers-vapaaehtoistyöntekijöiden näkymisellä kampanjassa haluamme tuoda esiin vapaaehtoistyöntekijöidemme merkitystä. Ilman heitä ei olisi Walkers-toimintaa.

Tästä pääset tutustumaan näyttelyn käsiohjelmaan, jossa Sami Kuljun kuvien kanssa vuoropuhelussa ovat veteraaniemme omat nuoruuskuvat.

Kampanja jatkuu ja laajenee vuosien aikana, ja sille pyritään jatkuvasti löytämään lisää tukijoita ja markkinointiväyliä. Myös valokuvanäyttely jatkaa kiertämistään. 
Toiminnan tukemisesta löydät lisätietoja www.asemanlapset.fi