Ingers har tidigare arbetat vid Österbottens migrationscenter och ännu som pensionär går han på t.ex fotbollsturneringar med bekanta ungdomar. Nu har han börjat jobba som volontär på Walkers i Jakobstad, och det har känts viktigt och givande.

– Jag kan inte riktigt förklara varför, men jag har alltid trivts bra i ungas sällskap. Jag gillar överlag att prata med människor och när jag pratar med unga blir jag på gott humör, berättar han.

Jan-Erik har fått positiv feedback för sin närvaro och ungdomarna har sagt att de ser honom som en fadersfigur.

– Senast på Wauton fann två ungdomar varandra, och när de gick frågade jag om jag får komma på bröllopet om det lyckas, skrattar Jan-Erik.

Ungdomarna får själva bestämma om de vill prata med vuxna och vilka ämnen de vill prata om.

– Ofta börjar vi med att fråga hur det står till. Det är viktigt att själv kunna vara tyst och bara lyssna. Förtroendet förtjänas gradvis när ungdomen märker att vi finns där för dem.

I Jakobstad ordnas Walkers-verksamheten med en Walkers-husbil, alltså en Wauto. Med den möter volontärernä ungdomar till exempel vid olika evenemang.

 


”On tärkeää osata kuunnella”

Pietarsaarelaiselle Jan-Erik Ingersille, 70, nuoret ovat tärkeitä ja hän on viettänyt aikaa nuorten kanssa sekä työssään että nyt Walkers-vapaaehtoistyöntekijänä.

Ingers on aiemmin työskennellyt Pohjanmaan maahanmuuttokeskuksessa ja vielä eläkkeelle jäätyäänkin käy tuttujen nuorten kanssa muun muassa jalkapalloturnauksissa. Nyt hän on aloittanut Walkers-vapaaehtoistyön Pietarsaaressa, ja se on tuntunut tärkeältä ja antoisalta.

– En osaa edes oikein selittää miksi, mutta olen aina viihtynyt hyvin nuorten seurassa. Tykkään jutella muutenkin ihmisten kanssa ja nuorten kanssa jutellessa tulen hyvälle tuulelle, hän kertoo.

Jan-Erik on saanut hyvää palautetta läsnäolostaan, ja nuoret ovat kertoneet pitävänsä häntä isähahmonaan.

– Viime kerralla Wautossa kaksi nuorta löysi toisensa, ja kysyin heidän lähtiessään, että jos juttu onnistuu, pääsenkö sitten häihin, Jan-Erik nauraa.

Nuoret saavat itse päättää, haluavatko keskustella aikuisten kanssa ja mistä aiheista haluavat puhua.

– Usein aloitamme kysymällä mitä kuuluu. Tärkeää on osata olla itse enemmän hiljaa ja kuunnella. Luottamus syntyy sitten vähitellen, kun nuori huomaa, että olemme siinä häntä varten.

Pietarsaaressa Walkers-toimintaa toteutetaan Walkers-matkailuautolla eli Wautolla. Nuoria on kohdattu muun muassa erilaisten tapahtumien yhteydessä.

WALKERS JAKOBSTAD
WALKERS PIETARSAARI

Jakobstads stad
Pietarsaaren kaupunki

Kenneth Huumarsalo p. +358 500 868 155
kenneth.huumarsalo@pietarsaari.fi

 

 

 

Kiinnostaako vapaaehtoistoiminta?

Hae waparikoulutukseen.

Wapariksi hakeminen

© 2022 Aseman Lapset ry